Sommaren 2024 förgylls traditionsenligt med ett större mästerskap i fotboll, där det nu är de europeiska herrlandslagen som hamnar i centrum. Ta del av vår guide till mästerskapet och de intressanta spel som finns knutna till detta. 

Europamästerskapet i fotboll 2024 arrangeras i Tyskland, där matcherna kommer att spelas mellan 14 juni och 14 juli i tio olika städer. Detta är den sjuttonde upplagan av mästerskapet där Italien går in som regerande mästare efter vinsten sommaren 2021.

Sammanlagt 24 nationer deltar i mästerskapet där Sverige dessvärre inte är en av dessa. Laget slutade på en tredjeplats i EM-kvalgruppen där det endast var de två bästa lagen som avancerade till mästerskapet. Svaga insatser mot Belgien och Österrike var vad laget föll på i slutändan och nu väntar alltså en mästerskapssommar utan den blågula tröjan på planen. Trots detta är intresset för mästerskapet stort här på hemmaplan då vi får se flera av Europas främsta lag och spelare.

Lagen inleder mästerskapet med ett gruppspel, vars grupper lottades fram i december förra året. Först i slutet av mars föll de sista pusselbitarna på plats när Georgien, Ukraina och Polen blev de tre sista lagen att kvalificera sig genom playoff-kvalet.

Grupp A: Tyskland, Skottland, Ungern och Schweiz
Grupp B: Spanien, Kroatien, Italien och Albanien
Grupp C: Slovenien, Danmark, Serbien och England
Grupp D: Polen, Nederländerna, Österrike och Frankrike
Grupp E: Belgien, Slovakien, Rumänien och Ukraina
Grupp F: Turkiet, Georgien, Portugal och Tjeckien

Gruppspelet sträcker sig från 14-26 juni innan sexton nationer, de två bästa ur vardera grupp samt de fyra bästa grupptreorna, avancerar till åttondelsfinal. Här halveras sedan lagen för varje omgång med kamper tills det endast är två nationer kvar. Dessa gör upp om guldet i den stora finalen på Olympiastadion i Berlin.

Odds relaterade till fotbolls EM

Spel på fotbollsmatcher är något som många supportrar förgyller spelupplevelsen med och fotbolls EM är inget undantag. Här finns det en mängd intressanta vinklar där analys och pricksäkerhet kan ge ett rejält tillskott i kassan. 1X2 är långt ifrån det enda som erbjuds hos spelbolagen.

Det vanligaste långtidsspelet är inte alltför oväntat vilken nation som har bäst förutsättningar för att gå vinnande ur hela turneringen. Här tas en mängd olika parametrar in i beräkningarna, såsom hur laget tidigare presterat i mästerskap, lagets form under den senaste tiden samt hur de enskilda spelarna i truppen spelar för tillfället. I dagsläget tippas England, Frankrike, Tyskland, Portugal och Spanien som de lag med allra störst chans att ta hem EM-guldet där oddsen ligger på under 10 gånger pengarna. Samma lag har dessutom odds på under 2 gånger pengarna för att de minst tar sig till kvartsfinal.

Redan under gruppspelet finns möjligheten att spela på lagens avancemang vidare till slutspelet. Här finns det i alla grupper ett lag som bär ett starkt favoritskap och därmed har odds på under 2 gånger pengarna för att nå åttondelsfinal. Tyskland och Englands odds är så låga som 1.40 gånger pengarna på att de vinner grupp A och C.

Trots att vi kommer få vänta ett bra tag på de slutliga EM-trupperna kan man redan nu spela på vilka spelare som tros göra flest antal mål under mästerskapet. Stjärnorna Kylian Mbappé, Harry Kane och Cristiano Ronaldo placerar sig högst upp på denna lista och är några av de spelare som fans från hela världen ser fram emot att få se på planen.