Att spela om värdesaker har varit en del av människans liv i tusentals år. För de flesta är det en extra spänning i vardagen, en adrenalinkick när man är nära storvinsten, eller ett guldkantat tidsfördriv, men man skall inte glömma att spelandet också har en baksida.

Spel kan vara beroendeframkallande och ge negativa konsekvenser för en person och för andra i dess närhet. Spelandet kan ta upp för mycket tid och kosta för mycket pengar och i en del fall kan detta ha allvarliga konsekvenser, som stora ekonomiska problem, skilsmässa eller depressioner.

Det är viktigt att man tänker på vad man gör när man spelar för att se till att man är på den säkra sidan. En grundläggande säkerhetsåtgärd är att sätta en budget för sitt spelande. Spela aldrig för mer pengar än vad du har råd att förlora. Det är viktigt att du sedan håller dig till den budgeten. Spela aldrig för att täcka upp för stora förluster, utan spela för att du tycker det är roligt.

Tänk på tiden du lägger på ditt spelande. Likt varje hobby, så kan man inte lägga all sin tid på att spela, utan tänk över vad du har tid med, men som fortfarande lämnar tid över till din familj, träning, vänner och andra intressen.

Om man känner att man befinner sig i en riskzon kan man idag stänga av sig ifrån allt spelande genom att registrera sig på det nationella avstängningsregistret Spelpaus. Här kan man under en specifik period blockera möjligheten att logga in och skapa konton hos alla spelbolagen på den svenska marknaden. Samtidigt kommer man även hindra spelbolagen att skicka ut riktad reklam som kan trigga igång ett spelande på nytt. Du kan antingen stänga av dig i 1, 3 eller 6 månader alternativt tillsvidare där man efter 12 månader har möjligheten att själv gå och och ta bort sin avstängning.